Tak, ale niekoniecznie niezależnie od daty wbitej w paszporcie. Prawo unijne jest pod tym względem jednoznaczne. Tutaj cały przepis:Bushido pisze:dagnes, czy dobrze rozumiem, że mając psa zaszczepionego szczepionką 3-letnią mogę legalnie przewozić go przez kraje UE niezależnie od wbitej daty kolejnego szczepienia (rok) przez weterynarza?
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 122:PL:PDF
Jednak o tym powinien wiedzieć również weterynarz wbijający ważność szczepienia do paszportu. Jeśli nie wie, to trzeba go uświadomić i żądać wbicia właściwej daty. W przeciwnym razie może być problem z interpretacją przez urzędników na granicy.Artykuł 5
1. Podczas przemieszczania zwierzęta domowe gatunków wymienionych w części A i B załącznika I muszą, bez uszczerbku dla wymogów ustanowionych w art. 6:
a) posiadać identyfikację zgodnie z art. 4, oraz
b) posiadać paszport wystawiony przez lekarza weterynarii upoważnionego przez właściwe władze, zaświadczającego wykonanie ważnego szczepienia lub, jeśli właściwe, ponownego szczepienia przeciwko wściekliźnie, zgodnie z zaleceniami laboratorium produkującego, przeprowadzonego na danym zwierzęciu przy użyciu inaktywowanej szczepionki zawierającej co najmniej jedną jednostkę antygenową w dawce (norma WHO).
Snedronningen pisze:Chcąc nie chcąc szczepić musze co roku, bo z uwagi na taką a nie inną rasę pół osiedla non stop patrzy mi na ręce.
Dawno nie siedzę już w polskim prawie, więc napiszcie proszę, co to za przepis nakazujący szczepienie co roku i czy jest on nadal ważny. Wydaje się, że po wprowadzeniu przepisu unijnego, polskie prawo także powinno być zmienione (zgodnie z prawem unijnym do Polski można wwozić zwierzęta szczepione np. co 4 lata, zgodnie z zaleceniami producenta szczepionki).Bushido pisze:oczywiście abstrahując od naszego polskiego prawa, które nakazuje szczepić co roku.